Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη

Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη, απόσπασμα από Ποίησή μου με τον τίτλο "Ερατώ" "Παίξε ω Μούσα Ερατώ την άρπα την ανθρώπινη αυτήν οπού αγγίζει τις καρδιές των άκαρδων ανθρώπων που είπαν λόγια ερωτικά και λόγια της αγάπης"/Art Nota Kymothoe© Nότα Κυμοθόη

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΚΡΟΝΟΥ ΗΜΕΡΑ ή ΣΑΒΒΑΤΟ ή SATURDAY"


ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
ΡΟΝΟΥ ΗΜΕΡΑ ή ΣΑΒΒΑΤΟ ή SATURDAYΆδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
ΚΡΟΝΟΥ ΗΜΕΡΑ ή ΣΑΒΒΑΤΟ ή «Saturday» σύμφωνα με την Αγγλική γλώσσα ή Κρονία σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στον Κρόνο (Saturn) στην αγγλική γλώσσα κι από εκεί η ονομασία «Saturday»...Σάββατο σύμφωνα με τους Εβραίους είναι η ημέρα του ΣΑΒΒΑ Θεού των Εβραίων. Στην Ινδία των Ινδουιστών υπάρχει ο ΣΙΒΑ που είναι ο Διόνυσος. Αλλά και η λέξη Κρόνος ως θεός απαντάται και στην Ινδική ως Κρονί, δαιμονικός θεός.

Ποιος ήταν όμως ο Κρόνος σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία; Ήταν ο ηγέτης κι ο νεότερος της πρώτης γενεάς των Τιτάνων θεών, απογόνων της Γαίας και του Ουρανού. Νικώντας τον πατέρα του Ουρανό με τη βοήθεια της μητέρας του Γαίας (απ΄εδώ υπάρχει μέσα στο DNA των αντρών η αντιπαλότητα στις σχέσεις πατέρα-γιού;) κυβέρνησε κατά την ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ το γένος των ανθρώπων! Πονηρός και φιλόδοξος, παντρεύτηκε την αδερφή του Ρέα και κατάπινε τα παιδιά του για να μη του κάνουν ότι έκανε αυτός στον πατέρα του. Κυβέρνησε το γένος των ανθρώπων και τον λάτρευαν σαν Θεό καθισμένο σε θρόνο με ένα δρεπάνι. Στην Αθήνα υπήρχε ιερό του κοντά στον Ιλισσό, όπου γιορτάζονταν τα Κρόνια κι ήταν αργία και ημέρα που πρόσφεραν φρούτα και ξηρούς καρπούς κι έτρωγαν μαζί όλοι δίχως διαχωρισμό φτωχών και πλουσίων, δούλων κι ελεύθερων.
Η αδερφή του Κρόνου, αλλά και γυναίκα του, η Ρέα, έκρυψε ένα τους παιδί όταν γεννήθηκε κι αντί αυτού, του έδωσε μια φασκιωμένη πέτρα για να φάει. Η Ρέα ξεγέλασε τον Κρόνο. Το παιδί αυτό ήταν ο Δίας και η μάνα του Ρέα με το γιο της Δία κατάφεραν ν΄ απελευθερώσουν και τα άλλα του αδέρφια και παιδιά της. 
Αλλά ο Κρόνος αντιστάθηκε στον πόλεμο αυτό συμμαχώντας με τους άλλους Τιτάνες κι αυτό κράτησε 10 χρόνια, τη γνωστή Τιτανομαχία, κατά την οποία εξολόθρευσαν τον Κρόνο. Νίκησε ο Δίας. Και στη θέση του ναού, όπου γιόρταζαν τα Κρόνια, χτίστηκαν Ναοί υπέρ του Δία ή ΖΕΥ, έτσι χτίστηκε ο περίφημος ναός στην Αθήνα, του Ολυμπίου Διός κι αυτός στην Ολυμπία.


Κρόνος ή Χρόνος, αποτελεί την ονομασία του αρχαίου αυτού θεού και δόθηκε το όνομά του και στον γνωστό πλανήτη. Στη φωτογραφία αποτυπώνεται με χρώμα το βόρειο μέρος (Βόρειος πόλος) του Κρόνου, που σχηματίζεται σε σχήμα ΕΞΑΓΩΝΟΥ. 
Σχήμα που αποτελεί και σύμβολο για πολλούς ανθρώπους Μύστες. 
Επειδή σχηματίζεται και ως οφθαλμός από εικόνες τηλεσκοπίων στο κέντρο του, δημιούργησαν τη γνωστή ΜΑΤΟΧΑΝΤΡΑ ως φυλακτό, που εικονιζόταν στο βωμό του και συμβόλιζε στην αρχαιότητα τον ΚΡΟΝΟ. Αλλά ταυτόχρονα ασκούσε και μια επίδραση όσον αφορά την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ αυτού που το φορούσε. Τον προστάτευε δηλαδή από το ΜΑΤΙ του πατροκτόνου. Στη συνέχεια έφτασε ως τις ημέρες μας να προστατεύει από το...κακό μάτι, η γνωστή ματόχαντρα. Με το σχήμα τους θυμίζουν το βάσκανο μάτι ή εκείνο του Κρόνου και είναι θαλασσί γιατί σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις οι γαλανομάτηδες ματιάζουν πιο εύκολα, γιατί τα μάτια τους είναι ψυχρά όπως εκείνος ο Βόρειος Πόλος του Κρόνου. Αλλά το κακό μάτι μπορεί να προέρχεται κι από αρνητική ενέργεια κάποιου με μαύρα μάτια ή καφέ ή γκρίζα... Η ποιότητα του βλέμματος εξαρτάται ως φαίνεται από τα συναισθήματά μας,  αλλά φαίνεται πως μερικοί άνθρωποι έχουν εντονότερο βλέμμα από άλλους. Πιο διεισδυτική ματιά και κάποιοι/ες μπορούν μέσα από το βλέμμα του άλλου να κατανοήσουν τι κρύβει ο εσωτερικός τους κόσμος. Το βλέμμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής. 
Σήμερα ο κόσμος μιλάει για «ηλεκτρομαγνητική διαταραχή βιοενεργειακού πεδίου» ή καρμική επίδραση από τον Κρόνο σε σχέση με τα ζώδια και την ημέρα γέννησης τους καθενός... Το κάρμα είναι Σανσκριτική λέξη και σημαίνει "δράση". Το κάρμα αναφέρεται στην έννοια  που υπάρχει σαν άγραφος νόμος στη σχέση μεταξύ αιτίας κι αποτελέσματος, προσδιορίζοντας ότι κάθε πράξη του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα αιτίας του παρελθόντος και συγχρόνως αιτία άλλων πράξεων που θ΄ ακολουθήσουν στο μέλλον. Όσο όμως ο άνθρωπος εξελίσσεται τόσο λιγότερο εξαρτάται από τα "δεσμά του κάρμα" που έχει με συνέπεια να καταστεί ο ίδιος συνειδητός δημιουργός των συνθηκών της ζωής του. Ο Κρόνος λοιπόν σαν άρχοντας του Κάρμα φέρνει στην επιφάνεια όλο το ΠΑΡΕΛΘΟΝ για να κατανοήσετε στο ΠΑΡΟΝ μέσα από μια καθαρά πειθαρχημένη επιδίωξή σας, όλους εκείνους τους ΣΤΟΧΟΥΣ και όλα τα ΟΝΕΙΡΑ σας μέσα από όλες τις εμπειρίες σας ώστε να χτίσετε ΈΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ για εσάς και για τους άλλους γύρω σας! Ο Κρόνος κάνει τους ανθρώπους σκληρούς και δίχως συναισθήματα, ενώ αναπτύσσει το Νου και την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ κάνοντας τους ανθρώπους να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον. Δεν είναι τυχαία η σημερινή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο... 


Είναι, σύμφωνα με τους Ρωμαίους ο Θεός της Συγκομιδής. ότι δηλαδή έχεις σπείρει αυτά θα θερίσεις. Δηλαδή ο καθένας ας συγκεντρώσει όλες εκείνες τις επιτεύξεις του, τις γνώσεις του κι όλα τα έργα του κι ας τολμήσει μέσα σε όποιο χάος κι αν υπάρχει, όποιας κρίσης, να κάνει πράγματα!..
Σάββατο λοιπόν, έβδομη ημέρα της Εβδομάδας ξεκινώντας ως πρώτη από την Κυριακή αφιερωμένη στον Κύριο=Θεό.

Σάββατο ημέρα αργίας και λατρείας για τους Εβραίους κι έχουμε συνηθίσει να λέμε "Καλό Σαββατοκύριακο"...για δυο ημέρες αργίας, όπως είχαν καθιερωθεί και υπάρχουν ακόμα, λόγω θρησκευτικής λατρείας Εβραίων το Σάββατο και των Χριστιανών η Κυριακή. Ενώ για τους Μουσουλμάνους ημέρα λατρείας είναι η Παρασκευή. (συνεχίζεται)

{απόσπασμα από το βιβλίο μου "ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"}
εικόνες: από το internet που απεικονίζουν τον Κρόνο πλανήτη και τον Θεό Κρόνο των αρχαίων ΕΛλήνων, ευχαριστώ
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ"ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΡΥΨΑΝ"ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΈΚΡΥΨΑΝ! 

Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!
Επειδή...η βίβλος μας θέλει...αμαρτωλές!.. Κείμενα 1300 π.Χ.- Άλλη εκδοχή του Αδάμ και της Εύας, από Ολλανδούς επιστήμονες που ασχολούνται με την αποκρυπτογράφηση Ουγκαριτικών κειμένων από επιγραφές που χρονολογούνται τον ΙΓ΄ αιώνα π.Χ., αναφέρονται σε παλαιότερη εκδοχή της σημιτικής μυθολογίας για τον Αδάμ και την Εύα. Ο Μάριο Κόρπελ ( Marjo Korpel)  και Γιόχανες ντε Μουρ (Johannes de Moor),  συγγραφείς- ερευνητές περιγράφουν τις διαπιστώσεις των Ουγκαριτικών πήλινων επιγραφών που βρέθηκαν από Γάλλους αρχαιολόγους στη Συρία το 1929 και οι επιγραφές αυτές είχαν εν μέρει αποκρυπτογραφηθεί το 1970.
Στα πήλινα αυτά δισκία παρουσιάζεται ο Αδάμ ως θεός (και όχι πλασμένος από το Θεό).
Η ανάγνωση των επιγραφών αναφέρει ότι ο Ελ και η σύζυγός του, Ασεράχ- Asherah, ζούσαν σε έναν αμπελώνα ή έναν κήπο, στις παρυφές του όρους Αραράτ, που από τη Βίβλο, το όρος αυτό είναι γνωστό από την κιβωτό του Νώε.
Ο πρώτος αμαρτωλός δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά ένας κακός θεός που ονομαζόταν ‘Horon’ και ήθελε να κάνει κακό στον Ελ.
Ο ‘Horon’ κατέβηκε από το όρος των θεών και μετέτρεψε το Δένδρο της Ζωής στον κήπο, ως Δένδρο του Θανάτου, και έκλεισε όλον τον κόσμο σε μια δηλητηριώδη ομίχλη.
 Τότε ο Αδάμ εστάλη στη γη να αποκαταστήσει τη ζωή, αλλά απέτυχε διότι ο ‘Horon’ με τη μορφή ενός τεράστιου φιδιού τον δάγκωσε.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την αθανασία του.
Στη συνέχεια ο Θεός του Ήλιου, για να παρηγορήσει τον Αδάμ του έστειλε μια ‘καλή γυναίκα’ την Εύα, προσφέροντας μια αρχή στην ανθρώπινη φυλή.
"Σε αντίθεση με τη βιβλική παρουσίαση , ο Αδάμ, απεικονίζεται ως θεός και η γυναίκα του δεν αποδέχεται καμία ενοχή», λέει ο Μάριο Κόρπελ...
Ο Marjo Korpel, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης στο Προτεσταντικό Θεολογικό Πανεπιστήμιο στο Άμστερνταμ και Groningen στην Ολλανδία.
Ο Johannes de Moor, είναι ομότιμος καθηγητής Σημιτικών Γλωσσών και Πολιτισμού της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής στην Προτεσταντικό Θεολογικό Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη

© Nότα Κυμοθόη 

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "Η ΘΕΤΙΣ ως ΣΗΜΕΙΟ ΔΥΝΑΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ" ΔΟΚΙΜΙΟ


ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
"ΘΕΤΙΣ ως ΣΗΜΕΙΟ ΔΥΝΑΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ"
ΔΟΚΙΜΙΟ

Η ΘΕΤΙΣ μία από τις 50 κόρες του Νηρέα, που ερωτεύτηκε ο Δίας...
Τα ονόματα των 50 Νηρηίδων ήταν: Αγαύη, Ακταία, Αλία, Αλιμήδη, Αμφιτρίτη, Αυτονόη, Γαλάτεια, Γαλήνη, Γλαύκη, Γλαυκονόμη, Δυναμήνη, Δωτώ, Ερατώ, Ευαγόρη, Ευάρνη, Ευδώρη, Ευκράτη, Ευλιμένη, Ευνίκη, Ευπόμπη, Ηιόνη, Θεμιστώ, Θέτις, Θόη, Ιπποθόη, Ιππονόη, Κλυμένη, Κυματολήγη, Κυμοδόκη, Κυμοθόη, Κυμώ, Λαομέδεια, Λειαγόρη, Λυσιάνασσα, Μελίτη, Μενίππη, Νημερτής, Νησαία, Νησώ, Πανόπη, Πασιθέα, Πολυνόη, Ποντοπόρεια, Προνόη, Πρωτομέδεια, Πρωτώ, Σαώ, Σπειώ, Φέρουσα, Ψαμάθη.

Η Θέτιδα, ήταν μία από τις ομορφότερες και ικανότερες Νηρηίδες  και την ποθούσαν Ολύμπιοι Θεοί, όπως ο Δίας και ο Ποσειδώνας. Όμως η ίδια απέφευγε το γάμο εκμεταλλευόμενη την ικανότητά της ν' αλλάζει μορφή.
 Όταν η θεά Θέμις αποκάλυψε πως η Θέτις θα έφερνε στον κόσμο ένα γιο που θα ήταν δυνατότερος από τον πατέρα του, ο Δίας που την πολιορκούσε της έδωσε τελικά ως σύζυγο ένα θνητό, τον Πηλέα, γιο του Αιακού και της Ενδηίδας.
Στους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδας είχαν προσκληθεί όλοι σχεδόν οι θεοί, εκτός από την Έριδα, που έμελλε να ρίξει το μήλο της προτίμησης ανάμεσα στις Θεές, το γνωστό «μήλο της Έριδος», ξετυλίγοντας με αυτό τον τρόπο το νήμα του Τρωικού πολέμου.
Η Θέτις από το γάμο της με τον Πηλέα, απέκτησε ένα γιο, τον ημίθεο ήρωα της Ιλιάδας Αχιλλέα.
 Σύμφωνα με το μύθο η Θέτις προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταστήσει το παιδί της αθάνατο, καθώς το βούτηξε στον ποταμό της Στύγας, κρατώντας το από τη φτέρνα. Όλα τα σημεία που βράχηκαν από το ποτάμι έγιναν άτρωτα. Η φτέρνα όμως από την οποία το κράταγε έμεινε στεγνή κι ο Αχιλλέας απέκτησε τρωτό σημείο, που καθιερώθηκε να λέγεται ως αναφορά της αδυναίας κάποιου "Αχίλλειος πτέρνα", δηλαδή σημείο καταστροφής του ή θανάτου του.Αυτά στην ελληνική Μυθολογία, η οποία ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΣΑΕΙ!..
Αλλά η Θέτις αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα σημείο δυνατής γνώσης:
Στην όλη πορεία της Θέτιδας, βλέπουμε πως προϋποθέτει μια σχέση μεταξύ της σταθερότητας της θείας τάξης και της μεταβλητότητας της ανθρώπινης τάξης, όπου κάθε γενεά πρέπει να δημιουργεί την επόμενη.
Νύξεις, που υπενθυμίζουν την εχθρότητα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των Θεών, λοιπόν –ακόμα και αν υπογραμμίζουν απλά το ρόλο των Θεών ως θεατών στα ανθρώπινα πάθη- συνδέουν τη θεία και την ανθρώπινη φύση με μια βαθιά αμοιβαία σχέση. Ο καρπός της σχέσης του θεϊκού με το ανθρώπινο, είναι σχεδόν πάντα στην παγκόσμια μυθολογία ο ημίθεος ήρωας, δηλαδή ο άνθρωπος που αναζητά μέσω της ανάληψης και της εκπλήρωσης του ηρωικού προτύπου τη θεϊκή του φύση.
...Συνεχίζεται

Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη

© Nότα Κυμοθόη 

(φωτογραφία: έργο του ζωγράφου Losenko)


Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ"


ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
"ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχαιρετά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πιστός στο πνεύμα συνεργασίας κι εσωτερικής συνεννόησης για τα  εθνικά μας θέματα. Ένα στοιχείο σοβαρό και σημαντικό για τη δύναμη των Ελλήνων και απευθύνει πολιτικό λόγο πριν πάει στις Βρυξέλλες για ν΄αναλάβει τα καθήκοντά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα Μετανάστευσης και Ιθαγένειας. 

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι αφήνω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 
με τη βεβαιότητα, ότι η πατρίδα μας διαθέτει το αμυντικό σύστημα 
αλλά και το έμψυχο δυναμικό, που μπορεί να εγγυηθεί τα συμφέροντα
του Έθνους και την ασφάλεια της χώρας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Πέραν και πάνω από την οικονομική κρίση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν,
είναι και παραμένουν, εγγυητής της σταθερότητας και της ειρήνης και θεμέλιο
 πάνω στο οποίο ενδυναμώθηκε ο γεωπολιτικός ρόλος της πατρίδας μας. 

Φεύγω από το Υπουργείο Άμυνας περήφανος,
διότι υπηρέτησα μαζί με το στελεχιακό δυναμικό του,
που δίνει κάθε μέρα τον καλύτερο εαυτό του
για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς, υπερήφανοι και ελεύθεροι.

Εργάστηκα τα τελευταία χρόνια
ως Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσεως της Ελλάδος
και παρά την κρίση, η σημασία της Ελλάδος, όπως και της Κύπρου,
αναδεικνύεται και ενισχύεται σε καθημερινή βάση.
Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να υπογραμμίσω και να επισημάνω,
ότι η προϋπόθεση για την ορθολογική αξιοποίηση της ισχύος ενός έθνους,
είναι πάνω από όλα η προσφορά του στη διατήρηση
της σταθερότητας και της ειρήνης,
που είναι συστατικά στοιχεία της ευημερίας των λαών μας,
κάτω βέβαια από όρους συνεννόησης και συνεργασίας,
με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη
και προσήλωση στους κανόνες της ευρωπαϊκής και διεθνούς έννομης τάξης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εισήγαγα,
με τnν στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, 
στις διεθνείς επαφές που έκανα, διμερείς και πολυμερείς,
την αρχή πέραν των άλλων της "έντιμης διπλωματίας"
και ειλικρινούς πολιτικής και διπλωματικής διαβούλευσης,
από την οποία η χώρα μας μόνο οφέλη έχει,
διότι έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο
και την προσήλωσή της στις αρχές της καλής γειτονίας».

Ένας εκλεκτός Έλληνας κι Άνθρωπος Πολιτικός 
με ήθος και εξαιρετικά προσόντα 
που ελπίζουμε να παίξει κι εκεί όπου θα υπηρετεί,
σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο, 
σε αυτή τη μεγάλη εποχή των αλλαγών!..

Εύχομαι από καρδιάς,  καλή θητεία στην νέα του θέση!
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη

© Nότα Κυμοθόη