Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη

Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη, απόσπασμα από Ποίησή μου με τον τίτλο "Ερατώ" "Παίξε ω Μούσα Ερατώ την άρπα την ανθρώπινη αυτήν οπού αγγίζει τις καρδιές των άκαρδων ανθρώπων που είπαν λόγια ερωτικά και λόγια της αγάπης"/Art Nota Kymothoe© Nότα Κυμοθόη

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "Η ΘΕΤΙΣ ως ΣΗΜΕΙΟ ΔΥΝΑΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ" ΔΟΚΙΜΙΟ


ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
"ΘΕΤΙΣ ως ΣΗΜΕΙΟ ΔΥΝΑΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ"
ΔΟΚΙΜΙΟ

Η ΘΕΤΙΣ μία από τις 50 κόρες του Νηρέα, που ερωτεύτηκε ο Δίας...
Τα ονόματα των 50 Νηρηίδων ήταν: Αγαύη, Ακταία, Αλία, Αλιμήδη, Αμφιτρίτη, Αυτονόη, Γαλάτεια, Γαλήνη, Γλαύκη, Γλαυκονόμη, Δυναμήνη, Δωτώ, Ερατώ, Ευαγόρη, Ευάρνη, Ευδώρη, Ευκράτη, Ευλιμένη, Ευνίκη, Ευπόμπη, Ηιόνη, Θεμιστώ, Θέτις, Θόη, Ιπποθόη, Ιππονόη, Κλυμένη, Κυματολήγη, Κυμοδόκη, Κυμοθόη, Κυμώ, Λαομέδεια, Λειαγόρη, Λυσιάνασσα, Μελίτη, Μενίππη, Νημερτής, Νησαία, Νησώ, Πανόπη, Πασιθέα, Πολυνόη, Ποντοπόρεια, Προνόη, Πρωτομέδεια, Πρωτώ, Σαώ, Σπειώ, Φέρουσα, Ψαμάθη.

Η Θέτιδα, ήταν μία από τις ομορφότερες και ικανότερες Νηρηίδες  και την ποθούσαν Ολύμπιοι Θεοί, όπως ο Δίας και ο Ποσειδώνας. Όμως η ίδια απέφευγε το γάμο εκμεταλλευόμενη την ικανότητά της ν' αλλάζει μορφή.
 Όταν η θεά Θέμις αποκάλυψε πως η Θέτις θα έφερνε στον κόσμο ένα γιο που θα ήταν δυνατότερος από τον πατέρα του, ο Δίας που την πολιορκούσε της έδωσε τελικά ως σύζυγο ένα θνητό, τον Πηλέα, γιο του Αιακού και της Ενδηίδας.
Στους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδας είχαν προσκληθεί όλοι σχεδόν οι θεοί, εκτός από την Έριδα, που έμελλε να ρίξει το μήλο της προτίμησης ανάμεσα στις Θεές, το γνωστό «μήλο της Έριδος», ξετυλίγοντας με αυτό τον τρόπο το νήμα του Τρωικού πολέμου.
Η Θέτις από το γάμο της με τον Πηλέα, απέκτησε ένα γιο, τον ημίθεο ήρωα της Ιλιάδας Αχιλλέα.
 Σύμφωνα με το μύθο η Θέτις προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταστήσει το παιδί της αθάνατο, καθώς το βούτηξε στον ποταμό της Στύγας, κρατώντας το από τη φτέρνα. Όλα τα σημεία που βράχηκαν από το ποτάμι έγιναν άτρωτα. Η φτέρνα όμως από την οποία το κράταγε έμεινε στεγνή κι ο Αχιλλέας απέκτησε τρωτό σημείο, που καθιερώθηκε να λέγεται ως αναφορά της αδυναίας κάποιου "Αχίλλειος πτέρνα", δηλαδή σημείο καταστροφής του ή θανάτου του.Αυτά στην ελληνική Μυθολογία, η οποία ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΣΑΕΙ!..
Αλλά η Θέτις αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα σημείο δυνατής γνώσης:
Στην όλη πορεία της Θέτιδας, βλέπουμε πως προϋποθέτει μια σχέση μεταξύ της σταθερότητας της θείας τάξης και της μεταβλητότητας της ανθρώπινης τάξης, όπου κάθε γενεά πρέπει να δημιουργεί την επόμενη.
Νύξεις, που υπενθυμίζουν την εχθρότητα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των Θεών, λοιπόν –ακόμα και αν υπογραμμίζουν απλά το ρόλο των Θεών ως θεατών στα ανθρώπινα πάθη- συνδέουν τη θεία και την ανθρώπινη φύση με μια βαθιά αμοιβαία σχέση. Ο καρπός της σχέσης του θεϊκού με το ανθρώπινο, είναι σχεδόν πάντα στην παγκόσμια μυθολογία ο ημίθεος ήρωας, δηλαδή ο άνθρωπος που αναζητά μέσω της ανάληψης και της εκπλήρωσης του ηρωικού προτύπου τη θεϊκή του φύση.
...Συνεχίζεται

Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη

© Nότα Κυμοθόη 

(φωτογραφία: έργο του ζωγράφου Losenko)


Δεν υπάρχουν σχόλια: