Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη

Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη, απόσπασμα από Ποίησή μου με τον τίτλο "Ερατώ" "Παίξε ω Μούσα Ερατώ την άρπα την ανθρώπινη αυτήν οπού αγγίζει τις καρδιές των άκαρδων ανθρώπων που είπαν λόγια ερωτικά και λόγια της αγάπης"/Art Nota Kymothoe© Nότα Κυμοθόη

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΟΠΠΑ" Ιστορικό Δοκίμιο


Νότα Κυμοθόη
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΟΠΠΑ"
Ιστορικό Δοκίμιο
                                              Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
           

(μέρος από το βιβλίο μου "ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ" που εκδόθηκε το 2009)

Το ελληνικό γράμμα Κόππα έχει εξαφανιστεί από το ελληνικό αλφάβητο. Αν ανατρέξουμε σε ιστορικά γεγονότα, κάπου μας δίνεται η πληροφορία, πως έχει εξασθενήσει η χρήση του κατά τη διάρκεια των ιερών πολέμων και ιδιαίτερα κατά το β΄ ιερό πόλεμο. Η αιτία, ήταν η αφορμή κλοπής του ιερού θησαυρού των Δελφών, από τον Φιλόμηλο, οπού με θρασύτητα παραβίασε το Ιερό θησαυροφυλάκιο κι έκλεψε 10.000 χρυσά τάλαντα για να οργανώσει μαζί με τον αδερφό του Ονόμαρχο μισθοφορικό στρατό εναντίον των Λοκρών.
 Ποιος ήταν αυτός ο Φιλόμηλος και ποια καταστροφή δημιούργησαν οι ενέργειές του, φαίνεται από τα ιστορικά γεγονότα που επικράτησαν στις ελληνικές πόλεις μετέπειτα. Η βαρβαρότητα και η βια της οικογένειας των παιδιών του Θεότιμου δεν έχει όρια.
 Ο  Φιλόμηλος ήταν γιος του Θεότιμου κι αδερφός του "βάρβαρου" Ονόμαρχου, οπού συνεχώς πλιατσικολογούσαν στις γύρω περιοχές αλλά και τους διερχόμενους που ήθελαν να περάσουν για να πάνε στους Δελφούς. Κατάγονταν από τους αρχαίους Δόλοπες και Δρύοπες που κατοικούσαν στην περιοχή η οποία αργότερα ονομάστηκε Δωρίδα από τους Δωριείς που με τη γνωστή κάθοδο κατέκλυσαν κι εκεί την περιοχή. Φωκίδα, ονομάστηκε από τους "φώκους" δηλαδή τα αναμμένα ξύλα σε φωτιές που άναβαν, δηλαδή τους γνωστούς  φανούς για να βλέπουν στα περάσματα οι διερχόμενοι προσκυνητές για το Μαντείο των Δελφών.
Διαβάζω τα όσα γράφουν για τους Φωκείς στη Βικιπέδεια και ξεκαρδίζομαι στα γέλια...
Ποιοι ήταν οι Φωκείς και τι σχέση έχουν με τους Λοκρούς;
 Απλά, κατέστρεψε ο Ονόμαρχος τα ιερά των Λοκρών και ίδρυσε την Φωκική Συμπολιτεία με βια και εξαναγκασμό, εκεί όπου πριν ήταν το κοινό των ιερών στην Δελφική Συμπολιτεία με τις πόλεις σχεδόν όλων των Λοκρών, τις οποίες κατέστρεψαν... 
Οι Λοκροί που κατοικούσαν γύρω από τον Κηφισό ποταμό και στις μεγάλες ελληνικές πόλεις εκείνη την εποχή, δεν ήταν όλοι Φωκείς, δηλαδή δεν κρατούσαν όλοι...φώκους, φανάρια σα να λέμε σήμερα...

Με τα χρήματα του θησαυρού των Δελφών που έκλεψαν τα δυο αδέρφια, Φιλόμηλος και Ονόμαρχος, κατάφεραν κι έγινε ξακουστός πολέμαρχος στην περιοχή ο Ονόμαρχος. Έφτασαν μέχρι την Ιωνική πόλη Φώκαια, την οποία και ρήμαξαν οικονομικά... Δεν άφησαν Ιερό και Όσιο εκείνη την εποχή, να μη το μαγαρίσουν με τα λερά τους χέρια. Έκλεψαν όλους τους θησαυρούς από τα Ιερά θησαυροφυλάκια. Ανακάτεψαν τις πόλεις και οι Συμπολιτείες γύρω από τα Ιερά, έσπασαν. Από τους Φωκείς, προέρχεται και ο Εφιάλτης, που πρόδωσε τους 300 του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και τους κύκλωσαν οι Πέρσες!..
Είναι θλιβερή η αλήθεια, δυστυχώς.

Υπήρξαν λήσταρχοι που στόχευαν να κυριεύσουν στ΄ ανατολικά του Παρνασσού,  όπου ήταν η εύφορη πεδιάδα του ποταμού Κηφισού με τις πλούσιες πόλεις ολόγυρά του και η λίμνη Κωπαΐς πιο κάτω, όπου ζούσαν οι Μινύες και ο Ορχομενός και η Υάμπολις κοντά στην Αταλάντη και η Ελάτεια. Οι περιοχές είχαν πλούσια κυνήγια και οι συμπλοκές ήταν συνεχείς...

 Οι Φωκείς ήταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που κατοικούσαν στην αρχαία πόλη Κρίσα και Κίρρα που ήταν κοντά στο Ιερό των Δελφών. Ασχολία τους ήταν το κυνήγι, το ψάρεμα και η εκμετάλλευση του περάσματος για τους Δελφούς. Κρατούσαν και συντηρούσαν τους φώκους, δηλαδή ξύλα ελάτου αναμμένα για να βλέπουν τότε οι περαστικοί με τα άλογα και τις άμαξες. Αλλά αποδείχτηκε πως λήστευαν τους διερχόμενους, καταπάτησαν τη συμφωνία της Συμπολιτείας και ασέλγησαν στα Ιερά του Απόλλωνος, της Αθηνάς και της Ήρας.

Οι Φωκείς στην Κρίσα και στην Κίρρα κρατούσαν τα περάσματα των Κορινθίων (οικονομικά ήταν η Κόρινθος ισχυρή αρχαία ελληνική πόλη) αλλά και τα περάσματα Αχαιών (Οι Μυκήνες ήταν ισχυρές και είχαν πολύ χρυσάφι) και των Αρκάδων (είχαν κι εκείνοι ιερό Απόλλωνος, αλλά έρχονταν στο Μαντείο των Δελφών) αλλά και των Δωριέων (με κυρίαρχη πόλη τη Σπάρτη) που ήθελαν να προσκυνήσουν στα Ιερά του Απόλλωνος στους Δελφούς. Έρχονταν στους Δελφούς απ΄ όλο το γνωστό τότε κόσμο για να πάρουν της Πυθίας το χρησμό κι έφερναν χρυσάφι κι αναθέματα.

Οι Φωκείς όμως στην περιοχή, που κρατούσαν τους φώκους, ήταν Δρύοπες και Δόλοπες και απέκτησαν κάποιοι από αυτούς πλούτη. Αλλά τι είδους φυλή ήταν; Δεν ήταν όλοι ομοιογενείς μέσα στην περιοχή τους. Ανάμεσά τους ήταν Λοκροί, Δωριείς, Αρκάδες, Αχαιοί, Φοίνικες, διάφοροι λαοί από τις περιοχές του Δούναβη και πολλοί Κάρες από τα νησιά του Αιγαίου κι έμποροι από διάφορα μέρη του τότε κόσμου, που έμεναν για λόγους διεξαγωγής εμπορίου. Το μεγάλο πρόβλημα των Φωκέων ήταν ο όγκος του βουνού Παρνασσός και οι Έλληνες Λοκροί που κατοικούσαν ανατολικά του Παρνασσού και γύρω από την κοιλάδα του Κηφισού ποταμού κι εκτείνονταν έως την παραλιακή πόλη Άβαι, στον Ευβοϊκό κόλπο και γύρω από την πεδιάδα του Σπερχειού ποταμού κοντά στην Ανθύλλι, που ήταν η έδρα της α' μεγάλης Συμπολιτείας της αρχαιότητος και ιδιαίτερα οι Λοκροί που μαζί με Αρκάδες, Αιολείς κι Αινιάνες αλλά και Ίωνες κατοικούσαν γύρω από την εύφορη πεδιάδα του ποταμού Κηφισού. Το πρόβλημά τους ήταν και η δύναμη των Ιώνων και Μεγαρέων, που είχαν ιδρύσει αποικίες στη Μικρά Ασία και την Προποντίδα.

  Οι σχέσεις των Αβών με τους Κρήτες ενοχλούσε τους Φωκείς. Υπήρχαν διαφωνίες με τους Κάρες που κατοικούσαν ανάμεσά τους με κατοίκους των Αβών Λοκρών που ασκούσαν εμπορικές συναλλαγές με την Μεγάλη Ελλάδα και Σικελία.

Το άλλο τους πρόβλημα ήταν πως ανάμεσά τους και γύρω τους κατοικούσαν Λοκροί κι αυτό ασκούσε στους Φωκείς μια μεγάλη συμπίεση στην ανάπτυξή τους. Είχαν οι Λοκροί το ιερό της Ήρας κοντά στον Κορινθιακό κόλπο (σημερινή Περαχώρα λίμνη Βουλιαγμένη) αλλά και τις επαφές κι επικοινωνίες τους με πόλεις της Πελοποννήσου και Αρκαδίας και της Κάτω Σικελίας και Μεγάλης Ελλάδας αλλά και με τους Μεγαρείς και Αθηναίους και Βοιωτούς και γιαυτό και ήταν καχύποπτοι οι Φωκείς μαζί τους.

 Περάσματα κρατούσαν επίσης οι Θηβαίοι προς και από τη Βοιωτία, οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης Ελάτειας στον Καλλίδρομο που ήταν Λοκροί, οι κάτοικοι της Λίλαιας που ήταν Λοκροί και οι κάτοικοι στις Άβες που ήταν Λοκροί. Οι Άβες ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι των Λοκρών στον Ευβοϊκό κόλπο, ενώ η Κίρρα  συναγωνιζόταν με την Κόρινθο και το ιερό της Ήρας στην Περαχώρα( Βουλιαγμένη κοντά στο Λουτράκι, σήμερα είναι βυθισμένη πόλη).

Οι δυο γιοι του Θεότιμου (ήταν εκείνος οπού είχε στη δούλεψή του όλους τους φωκείς), ο Ονόμαρχος και ο Φιλόμηλος μαζί με τους λήσταρχους "φωκείς" που ήταν ομάδα τους και πλιατσικολογούσαν τους περαστικούς, έκλεψαν μια πλούσια οικογένεια Βοιωτών μαζί με την κόρη τους, που πήγαιναν στους Δελφούς αφιερώματα στο Ναό του Απόλλωνος.
Το ιερό του Απόλλωνος στους Δελφούς ήταν κέντρο της μεγαλύτερης θρησκευτικής και λατρευτικής επιρροής της εποχής του με τη μεγαλύτερη οικουμενική ακτινοβολία εκείνη την εποχή. 

Οι επί κεφαλής της Αμφικτιονίας απέτισαν από τους "φωκείς" αυτούς, να επιστρέψουν τα κλεμμένα και την κόρη του Βοιωτού πλούσιου πίσω. Εκείνοι όμως, ο Ονόμαρχος με τον Φιλόμηλο και τους μισθοφόρους Κάρες και τους άλλους Δόλοπες και Δρύοπες, επιτέθηκαν στο Ιερό των Δελφών και το λήστεψαν, κλέβοντας 10.000 χρυσά τάλαντα. Πλήρωσαν κι άλλους μισθοφόρους Κάρες και οργάνωσαν μεγάλο στρατό που έκανε επιθέσεις συνεχείς στα Ιερά των πόλεων. Έτσι ξεκίνησαν οι ιεροί πόλεμοι και στη συνέχεια ήρθαν οι Πέρσες. Οι ελληνικές πόλεις καταστράφηκαν...
Το Κόππα αποτελούσε το Ιερό γράμμα οπού ένωνε τις ελληνικές πόλεις "Κοινά, Κοινωνία"...των αρχαίων Ελλήνων...
...
(συνεχίζεται...)

© Nότα Κυμοθόη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: