Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη

Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη, απόσπασμα από Ποίησή μου με τον τίτλο "Ερατώ" "Παίξε ω Μούσα Ερατώ την άρπα την ανθρώπινη αυτήν οπού αγγίζει τις καρδιές των άκαρδων ανθρώπων που είπαν λόγια ερωτικά και λόγια της αγάπης"/Art Nota Kymothoe© Nότα Κυμοθόη

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

"ΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΧΡΥΣΑ ΕΠΗ" ΑΠΟΔΟΣΗ ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ

Photography and writerNota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη


"ΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΧΡΥΣΑ ΕΠΗ":ΑΠΟΔΟΣΗ ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
(9 Νοεμβρίου 2015)

Μελετώντας τον Πυθαγόρα από τότε που ήμουν μαθήτρια στο Λύκειο, με αφορμή το Πυθαγόρειο Θεώρημα, ευχαριστώ κι ευγνωμονώ για όλη αυτήν  τη γνώση, οπού ακόμα με διδάσκει. Αναρτώ εδώ την απόδοση οπού έκανα στα Πυθαγόρεια Χρυσά Έπη κι ανάρτησα το Νοέμβριο του 2015 και στην Google plus...

01-04 
Τίμησε πρώτα τους αθάνατους θεούς - όπως ο νόμος  ορίζει- και  τον όρκο σου σεβάσου. Τίμησε τους φωτεινούς ήρωες μετά και τους ευεργέτας της γης στο κατόπι,με νομιμοφροσύνη πράττοντας. Και τους γονείς σου επίσης να τιμάς και τους συγγενείς σου μη ξεχνάς.

05-09 

Ανάμεσα στα άλλα,  φίλο να έχεις εκείνον οπού στην αρετή υπερέχει και άριστος είναι. Μετρημένα έχε τα λόγια σου κι ωφέλιμες τις πράξεις και μη εχθρεύεσαι το φίλος σου από σφάλματα όσο μπορείς. Διότι η δύναμη δεν απέχει από την ανάγκη. Μάθε καλά λοιπόν, τα παραπάνω και συνήθισε να έχεις έλεγχο στα επόμενα:

10-14 

Πρώτα διάλεγε τα καλύτερα για το στομάχι και τον ύπνο, τις ακολασίες πρόσεχε και την οργή. Πράξεις αισχρές μη κάνεις, ούτε με άλλον, ούτε μόνος σου προπαντός να σέβεσαι πρέπει τον εαυτό σου και στη δικαιοσύνη ν΄ασκηθείς με λόγια και με έργα, συνήθισε πάντοτε να κρατάς το Λόγο(υπόσχεση) σου.

15-19 
Μάθε πως όλοι πεθαίνουν και τα χρήματα που κερδίζονται κάποτε χάνονται. Τη μοίρα σου ν΄αντέχεις και μη αγανακτείς, γιατί όλα δίνονται απ΄ τους Θεούς, όσα παθαίνουν οι θνητοί. Όσα μπορείς πράξε και θεράπευσε  και στους άλλους να το πεις.

20-24 
Η Μοίρα στους αγαθούς δε δίνει πολλά παθήματα θ΄ακούσεις πολλά να λένε οι άνθρωποι άλλα καλά κι άλλα κακά και μη εκπλήσσεσαι απ΄αυτά, αλλά μήτε ασυλόγιστα να τ΄απορρίπτεις. Με ηρεμία να ακούς αν κάποιο που λέγεται δεν είναι ψέμα. Όσα παρακάτω θα σου πω, να τ΄ακολουθήσεις δίχως εντολή:

25-29 
Ποτέ μη πείθεσαι από κάποιου τα λόγια ή τις πράξεις να πράξεις κάτι ανώφελο για σένα. Σκέψου πριν πράξεις κάτι, για να μη φανείς άφρων και γελοίος στο κατόπι, γιατί μονάχα ο άμυαλος λέει και κάνει πράγματα ανόητα. Πράξε μόνο αυτά, για τα οποία ύστερα δε θάσαι μετανιωμένος.

30-34 
Αν δε γνωρίζεις κάτι μη το κάνεις, αλλά λάβε γνώση για όσα χρειάζεσαι μόνον κι έτσι θα έχεις ευχάριστη ζωή. Τη σωματική σου υγεία πρόσεξε, μη μεθάς και με μέτρο να τρως και να γυμνάζεσαι, δίχως να καταπονείσαι.

35-39
Συνήθισε να έχεις καθαρή κι άφθαρτη ζωή κι απόφυγε να πράξεις όσα φθόνο προκαλούν. Μην κάνεις άσκοπες δαπάνες, σαν κάποιος που το καλό του αγνοεί, αλλά μήτε φιλάργυρος να είσαι. Μέτρο άριστο είναι σε όλα, να κάνεις αυτό που σ΄ωφελεί αφού σκεφτείς προτού το πράξεις.

40-44 
Προτού σε πάρει ο ύπνος, βάλε σε τάξη όλα όσα έπραξες τη μέρα και σκέψου: “Τι έχω παραβεί; Τι έπραξα; Τι δεν έκανα από αυτά που έπρεπε να κάνω;” Ξεκινώντας έτσι απ΄ την αρχή, εξέτασέ τα όλα μέχρι τέλους και μετά τον εαυτό σου μάλωσε για όσα κακά έπραξες και ευχαριστήσου στα καλά.

45-49 
Αυτά να προσπαθείς, αυτά να σκέφτεσαι, αυτά να επιθυμείς με πάθος, γιατί αυτά θα σου δείξουν τ΄ αχνάρια της θεϊκής αρετής, σίγουρα, "μα τον παραδώσαντα στην ψυχή μας την τετρακτύν", την πηγή της αιώνιας φύσης. Και τώρα στο έργο:

50-54 
Στην αρχή προσεύχεσαι στους Θεούς για να το εκπληρώσουν. Όταν όλ΄ αυτά κατακτήσεις, θα γνωρίσεις των αθανάτων Θεών όλη τη σύσταση και των θνητών ανθρώπων τον τρόπο με τον οποίο το κάθε πράγμα διεισδύει παντού και το πώς παραμένει ένα και θα γνωρίσεις - όπως είναι δίκαιο - πως η φύση είναι όμοια παντού, για να μη περιμένεις ποτέ το απροσδόκητο, μήτε κάτι να σου ξεφεύγει·

55-59 
Μάθε πως οι ίδιοι οι άνθρωποι επέλεξαν τις συμφορές τους. Αυτοί που δεν βλέπουν τ' αγαθά κι ας είναι παντού η αφθονία, δεν μπορούν μήτε να τ΄ ακούσουν. Λίγοι είναι όσοι γνωρίζουν τη λύτρωση από τα κακά και τέτοια είναι η τύχη που βλάπτει τα φρένα των πολλών: μοιάζουν με κυλίνδρους, που άγονται και φέρονται από τη μια στην άλλη, υπομένοντας άπειρες συμφορές,

60-64 
Επειδή ολέθρια είν΄ η Έριδα, σύμφυτη συνέπεια [της δικής τους στάσης], τους έβλαψε εξαπίνης. Αυτήν δεν πρέπει να την προάγουν, αλλά σκόπιμα να την αποφεύγουν. Δία, πατέρα, σίγουρα θα μας απάλλασσες όλους από πολλά κακά, εάν έδειχνες σε όλους το σκοπό της μορφής μέσα μας. Έχε όμως θάρρος, γιατί θεϊκό γένος είναι οι θνητοί και σε αυτούς η φύση προσφέρεται και δείχνει όλα τα ιερά.

65-69 
Εάν εσύ έχεις οποιανδήποτε συμμετοχή σε αυτό και γίνεις κυρίαρχος των όσων σε προτρέπω - αφού εξαγνίσεις τη ψυχή σου - θ' απαλλαγείς από αυτούς τους πόνους και τα βάσανα. Κρατήσου μακριά από τις τροφές, όπως έχουμε πει στους Καθαρμούς και στην Λύση της Ψυχής, κρίνοντας κι εξετάζοντας τα πάντα. Την άριστη γνώμη βάλε ως ηνίοχο, πάνω από όλα.

70-71 
Όταν, λοιπόν, η ώρα σου έρθει το σώμα σου να εγκαταλείψεις και να μετέλθεις στον ελεύθερο Αιθέρα, θα γίνεις αθάνατος , θεός άμβροτος  κι όχι πια θνητός."

Με φως και αγάπη

Νότα Κυμοθόη
Πνευματικά δικαιώματα © 2019 Νότα Κυμοθόη

"ΤΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΧΡΥΣΑ ΕΠΗ"ΑΠΟΔΟΣΗ ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ© Nότα Κυμοθόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: