Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη

Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη, απόσπασμα από Ποίησή μου με τον τίτλο "Ερατώ" "Παίξε ω Μούσα Ερατώ την άρπα την ανθρώπινη αυτήν οπού αγγίζει τις καρδιές των άκαρδων ανθρώπων που είπαν λόγια ερωτικά και λόγια της αγάπης"/Art Nota Kymothoe© Nότα Κυμοθόη

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Νότα Κυμοθόη "Κομφούκιος"

Νότα Κυμοθόη "Κομφούκιος"

Σε μια εποχή οπού από τότε έως σήμερα η ανθρωπότητα έχει αλλάξει πολλά στάδια, διαμορφώνοντας τον πολιτισμό της, έλεγε ο περίφημος Κομφούκιος (551 π.Χ- 479 π.Χ.): "Αν μισήσεις κάποιον, τότε σημαίνει ότι έχεις ήδη ηττηθεί από αυτόν"!.. Μελετώντας λοιπόν τη σοφή σκέψη του μέσα σε αυτό του το απόφθεγμα, συνειδητοποιώ όλη την έως τώρα ιστορική πορεία της ανθρωπότητας και των έως τις ημέρες μας...ισχυρών του πλανήτη μας!!!
Έτσι λοιπόν απλά και μέσα στη "σιωπή" των μεγάλων αστικών κέντρων του πλανήτη, ας κατανοήσουμε, πόση ενέργεια σπαταλιέται άσκοπα για το "μίσος" που κάποιος τρέφει για τον άλλον. Κι αυτός οπού "μισεί" είναι τόσο αδύναμος κι ας έχει κάποιους τίτλους ακόμα και κάποια σπουδαία θέση αποκτήσει. Με αφορμή λοιπόν τις κατηγορίες που στις ημέρες μας δέχεται ο Πρωθυπουργός της χώρας Ελλάδα, πως "είναι άθεος" και το "μίσος" αλλά και την "οργή" οπού σκορπάνε εναντίον του, σκέφτομαι, πως είναι όλοι αυτοί, που "μισούν" και  "κατηγορούν" με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα με "ύβρεις" ή ακόμα και οτιδήποτε χαρακτηρισμούς, λέω σκέφτομαι πως είναι..."νικημένοι" από αυτόν, τον οποίον κατηγορούν.
Διότι η γνώση για να γίνει κτήμα σε κάποιον, γίνεται μόνον μέσα από κόπο και μόχθο και όπως έλεγε και ο Κομφούκιος " Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις, κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου".
Διότι, στη χώρα Ελλάδα, δεν μπορούν το 2018 να έχουν άποψη και να έχουν κριτική γνώμη οι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πριν από αυτήν την εποχή και την κατέστρεψαν με την πολιτική που εφάρμοσαν. Αλλά δεν μπορούν να έχουν κι απαίτηση να γίνουν οι αλλαγές από τη μια ημέρα στην άλλη, σε μια χώρα, η οποία από όλους τους πριν, αντί να νοικοκυρευτεί, γέμισε με οικονομικά σκάνδαλα.
Κι επειδή ο όσοι κατηγορούν δεν κάνουν τίποτα άλλο, ο Κομφούκιος γράφει ένα σοφό απόφθεγμα για τον προγραμματισμό: "Αν κάνεις σχέδια για 1 χρόνο φύτεψε ρύζι, αν κάνεις σχέδια για 10 χρόνια φύτεψε δέντρα, αν κάνεις σχέδια για 100 χρόνια μόρφωσε παιδιά"!!!
Στη χώρα Ελλάδα, φημισμένη για την αρχαία ελληνική Φιλοσοφία της και για την υπέροχη δύναμη της αρχαίας ελληνικής σκέψης που περιέχει η γλώσσα (με όλους τους αρχαίους και νεοέλληνες σοφούς της συγγραφείς) και τα μαθηματικά της, αλλά και οι Καλές Τέχνες της (Μουσική, Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική, Κεραμική), τα σχέδια των Υπευθύνων στο Υπ. Παιδείας τόσα χρόνια φιλτράρονται μέσα από μια επιβαλλόμενη σκοτεινή θρησκεία που απαγορεύει τη Γνώση κι επιβάλλει το "κατηχητικό", την "τρομοκρατία και χειραγώγηση" με τη θρησκεία κι οδηγεί τα παιδιά σε δρόμους "μίσους", "οργής", "θυμού", "ομαδοποίησης σε διάφορους χώρους" μακριά από την καθαρή κι ωφέλιμη γνώση.
Μου κάνει εντύπωση στη χώρα Ελλάδα, που οι περισσότεροι φοράνε στα χέρια τους...κομποσκοίνια και θεωρούν επάγγελμα την "επαιτεία" κι αυτό είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης μιας χώρας. Διατύπωσε ο Κομφούκιος το εξής: " Σε μια χώρια που κυβερνάται καλά η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα ο πλούτος είναι ντροπή"!!!
Κι εδώ έρχεται η αντιφατική θέση του "χριστιανισμού", που θέλει όλους να είναι "δούλοι"!..Και η αντιφατικότητα αυτή επιβάλλεται με τρόπο χειραγώγησης, από μια ομάδα πλουσίων του ανώτερου κλήρου με τις χρυσές "κολοκύθες" στο κεφάλι και τις "ποιμενικές" ράβδους, δίχως να διαθέτουν συμπόνοια για φτωχούς κι ανήμπορους "δούλους" του Θεού, λες κι ο Θεός επιθυμεί "δούλους" ως ο επίγειος Αφέντης"!
Αλλά επειδή η γνώση είναι για να διαδίδεται κι όχι για να φιμώνεται, ας μάθει ο καθένας κι ας ερευνήσει τι σημαίνει η έννοια ΘΕΟΣ!
Ας ερευνήσει ο καθένας τι σημαίνει "αφθονία", "πλούτος", "ευτυχία" και πως ο καθένας την αντιλαμβάνεται. Οπότε εκείνος που δεν μπορεί να κατανοήσει απλές έννοιες, διχάζεται και ταλαιπωρείται ως να βρει το δρόμο του...Κι ο δρόμος είναι για τον καθέναν μοναδικός αλλά η καλοσύνη φέρνει πάντα καλοσύνη κι όπως ο ίδιος έλεγε:"Αυτός που είναι πραγματικά καλός δεν είναι ποτέ δυστυχής"!!!
Και η ζωή συνεχίζεται από τον Κομφούκιο έως τις ημέρες μας, κι έχουν έρθει πολλοί σοφοί επάνω στη Γη, έχουν διδάξει πολλοί Δάσκαλοι και εκείνος που δεν αμφιβάλλει για τις αλλαγές που έχουν συμβεί είναι εκείνος που γνωρίζει και χαίρεται την κάθε στιγμή της ζωής του, ως να ήταν η τελευταία του. Διότι όπως έγραφε και ο Κομφούκιος:"Ο σοφός άνθρωπος δεν αμφιβάλλει, ο τέλειος άνθρωπος δεν ανησυχεί, ο γενναίος δεν φοβάται"!!!
Και φυσικά ο άνθρωπος που προσπαθεί με τα λόγια του να εντυπωσιάσει τους άλλους για να τον λατρέψουν μπορεί να είναι ο σημερινός άνθρωπος της δικής μας κοινωνίας, προσπαθώντας να αποκτήσει διπλώματα και να κάνει διαλέξεις. Αλλά ο άνθρωπος που είναι σοφός δεν μελετά για να εντυπωσιάσει, αλλά για να βελτιώσει τη δική του σοφία και κοντά του να βελτιωθούν και οι άλλοι. Ακριβώς αυτό είναι μια μορφή μεγάλης αρετής, που θα μπορούσε να ονομασθεί "γενναιότης", διότι είναι και δίκαιο αλλά και ωφέλιμο όχι μόνον για το άτομο αλλά και για το σύνολο των ατόμων!!!
Έτσι λοιπόν, εκείνος ο άνθρωπος που έχει τη "γνώση" ΑΓΑΠΑ και δεν ΜΙΣΕΙ αυτόν που σκέφτεται διαφορετικά από αυτόν. Ο άνθρωπος που έχει γνώση έχει και ΦΩΤΙΣΗ κι όποιος έχει αυτές τις αρετές είναι χαρισματικός!!!
Ας δούμε λοιπόν με καθαρό βλέμμα το δίκαιο εντός μας κι όχι αυτό οπού μας συμφέρει, διότι το δικό μας δίκαιο είναι ταυτόχρονα και δίκαιο των άλλων!!!
Νότα Κυμοθόη

Nότα Κυμοθόη "Κομφούκιος"© Nότα Κυμοθόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: