Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη

Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη, απόσπασμα από Ποίησή μου με τον τίτλο "Ερατώ" "Παίξε ω Μούσα Ερατώ την άρπα την ανθρώπινη αυτήν οπού αγγίζει τις καρδιές των άκαρδων ανθρώπων που είπαν λόγια ερωτικά και λόγια της αγάπης"/Art Nota Kymothoe© Nότα Κυμοθόη

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΥΡΗΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΗΝΗ Β. ΑΦΡΙΚΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΥΡΗΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ

Οι έχοντες καταγωγή από την Ελλάδα, την εποχή οπού οι καλοί μας καθηγητές στα σχολεία μας δίδαξαν τοις αρχαίες αποικίες των Ελλήνων, γνωρίζουμε τι σημαίνει ΕΛΛΑΔΑ όπου γης!..Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως το 631 π.Χ., οι κάτοικοι της Θήρας (Σαντορίνη την ξέρουνε σήμερα και δεν είναι τίποτα τυχαίο...), αποίκησαν στην Β. Αφρική, περιοχή σημερινής Λιβύης, ύστερα από έναν χρησμό που πήραν από την Πυθία στο Μαντείο των Δελφών το 630 π. Χ.
Οι κάτοικοι της Θήρας, με 2 καράβια πενηντάκωπα, έφτασαν στις ακτές της Β. Αφρικής. Να σημειωθεί πως δεν ήταν η πρώτη φορά που έφταναν εκεί Έλληνες. Πολλά χρόνια πριν είχαν φτάσει εκεί κι από άλλες περιοχές ελληνικά φύλλα από διάφορες πόλεις. Όταν έφτασαν εκεί, το σημάδι που βρήκαν, όπως τους είχε υποδείξει η Πυθία, ήταν μια κρήνη, αφιερωμένη στο Θεό Απόλλωνα, από τους πριν από αυτούς Έλληνες (Λάκωνες ή Λυκάονες) από την Σπάρτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, πως οι κάτοικοι της Θήρας που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή ήταν Σπαρτιάτες που κατοικούσαν στην αρχαία Θήρα. Οι πρόγονοί τους, είχαν ιδρύσει εκεί ιερό του Απόλλωνος και προέρχονταν από τους ιερείς Μύστες των αρχαίων Αμυκλών. Οι κάτοικοι των αρχαίων Αμυκλών στην περιοχή της αρχαίας Σπάρτης, ήταν όλοι Μύστες Ιερείς και είχαν ιδρύσει εκεί τα ιερά τους περί το 8.000 π.Χ. και τελούσαν τα αρχαία Υακίνθια (χθόνιος βωμός Υακίνθου). Μια εορτή προς τιμήν του Υάκινθου, γιου του βασιλιά Αμύκλα, που κατά λάθος σκότωσε στο κυνήγι ο Απόλλων (Θεός του Φωτός). Οι ιερές αυτές τελετές γίνονταν με λαμπρότητα, αρτοκλασία, θυσίες ζώων και πανηγύρι( παιάνες, χοροί, πομπές που όλο αυτό προηγείτο) προς τιμήν του Καρνείου Απόλλωνος. 
Εκεί στη Β. Αφρική οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, κάτοικοι της Θήρας, ίδρυσαν την Κυρήνη, από την πηγή Κύρη, που είχαν αφιερώσει οι πρόγονοί τους στον Κάρνειο Απόλλωνα!..
Συνέχισαν να τελούν τις εορτές τους και η πόλη γρήγορα αναπτύχθηκε κι απόκτησε μεγάλη φήμη!.. Έκοψαν και νόμισμα με τα αρχικά ΚΥΡ Α, που σημαίνει ΚΥΡ(Η) Α(ΠΟΛΛΩΝΟΣ)!..
Πληροφορίες για τον Απόλλωνα των Αμυκλών θα βρείτε όταν επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης!...


Εδώ εικονίζεται ένας χάρτης, όπου φαίνονται οι αποικίες των αρχαίων Ελλήνων. Η Φοινίκη, ήταν αρχαία Ελληνική πόλη, στη σημερινή Αλβανία...

Η αφορμή για την ανάρτηση αυτή, είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ της παραπάνω εικόνας, που τοποθετήθηκε σε προθήκη στο Βρετανικό Μουσείο και προέρχεται από λαθρανασκαφή και δικάζεται η υπόθεση αυτή... Είναι του 3ου π. Χ. αιώνα και προέρχεται από την αρχαία Κυρήνη, πόλη των αρχαίων Ελλήνων, στη Β. Αφρική.

Είναι ανεκτίμητης αξίας αυτό το μοναδικό δείγμα, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου
Το είχαν κρύψει σε μια αποθήκη του Δυτικού Λονδίνου, όπου το είχαν δει τελωνειακοί υπάλληλοι το 2011 και το 2013 βρέθηκε να εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο...
Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi


© Nότα Κυμοθόη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: