Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη

Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη, απόσπασμα από Ποίησή μου με τον τίτλο "Ερατώ" "Παίξε ω Μούσα Ερατώ την άρπα την ανθρώπινη αυτήν οπού αγγίζει τις καρδιές των άκαρδων ανθρώπων που είπαν λόγια ερωτικά και λόγια της αγάπης"/Art Nota Kymothoe© Nότα Κυμοθόη

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Νότα Κυμοθόη"Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ"




Νότα Κυμοθόη
"Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ" 


Η Δάφνη και ο Υμηττός με το νόμο Καλλικράτη έγιναν ένας ενιαίος Δήμος και Δήμαρχος αυτής της πόλης των δύο σπουδαίων συνοικιών είναι ο Κρητικός από το Ηράκλειο Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος που εκλέγεται από το 2002 Δήμαρχος στη Δάφνη. Θεωρώ πολύ σπουδαίο το γεγονός, πως υπηρετεί την πόλη με "γνώση" της ιστορίας της, στην οποία κατοικεί από 8 χρονών παιδάκι και την οποία πολύ αγαπά...όπως λέει.

Επειδή στην όμορφη αυτή περιοχή έχει γεννηθεί ο Σωκράτης αλλά και ο Αριστείδης, έχει ιερή υποχρέωση ο Δήμαρχος να δημιουργήσει έναν χώρο κοντά στο μετρό της Δάφνης για να τοποθετηθούν οι προτομές των αρχαίων αυτών σπουδαίων Προγόνων του ιερού χώρου, της αρχαίας Αλωπεκής, που ονομάζεται σήμερα Δάφνη.

Η αρχαία Αλωπεκή που μετονομάστηκε Δάφνη, ήταν πατρίδα του Σωκράτη που γεννήθηκε το 470 π.Χ. και ήταν Δήμος της αρχαίας Αθήνας, τότε, της φυλής των Αντιοχίδων (ονομάστηκε από τον Αντίοχο, γιο του ημίθεου ήρωα Ηρακλή).


Ο Σωκράτης ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας
Ο πατέρας του ο Σωφρονίσκος έμενε στην Αλωπεκή και ήταν λιθοξόος δηλαδή γλύπτης, που έζησε κι εργάστηκε κατά τις αρχές του 5ου π. Χ. αιώνα, αλλά οι περσικοί πόλεμοι και η βαρβαρότητα του Μαρδόνιου θα ισοπεδώσουν τα πάντα το 479 π. Χ. και έργα του δεν σώζονται. Η μητέρα του Φαιναρέτη ήταν μαία κι από αυτήν εμπνεύστηκε την "μαιευτική" του φιλοσοφική μέθοδο.


Στο Δήμο της αρχαίας Αλωπεκής (σημερινή Δάφνη), γεννήθηκε και ο "δίκαιος" Αριστείδης, στρατηγός και πολιτικός, ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του Θεμιστοκλή, που ήταν γιος του Λυσιμάχου, ενός πλούσιου γόνου της αρχαίας Αλωπεκής. 
Η Αλωπεκή ή Αλωπέκη, ονομάστηκε έτσι από τις αλεπούδες και τα εργαστήρια της περιοχής που επεξεργάζονταν το δέρμα τους για "γούνες". Μετά από πολλά χρόνια, τα βυρσοδεψία μεταφέρθηκαν δυτικότερα, στην περιοχή του Μοσχάτου και ο χώρος γέμισε "δάφνες". Από το φυτό αυτό μετονομάστηκε η περιοχή σε Δάφνη, κι η παλαιά της ονομασία Αλωπεκή λησμονήθηκε, καθώς άλλαξαν και τα όρια των Δήμων.

Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi


Νότα Κυμοθόη"Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ"© Nότα Κυμοθόη 

Άδεια Creative Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια: